Николай Янев е завършил Икономически университет - Варна. Той е председател

...
Николай Янев е завършил Икономически университет - Варна. Той е председател
Коментари Харесай

Поне 500 000 лева инвестиция трябват за откриване на ателие за химическо чистене

Николай Янев е приключил Икономически университет - Варна. Той е председател на Управителния съвет на Асоциацията на химическо разчистване в България от 2013 година. Понастоящем Николай Янев е притежател на Ателиета за химическо почистване " Белина Еко ".

С Николай Янев беседваме за положението на бранша на химическо почистване, за новите способи за разчистване и ценообразуването на услугите. Председателят на асоциацията показва и какъв брой време и средства са нужни за отваряне и създаване на ново ателие за химическо почистване.

Г-н Янев, бихте ли споделили в резюме, секторът на химическото разчистване у нас бележи ли развиване през последната година? Това вероятно е за сметка на нови ателиета в огромните градове, и/или отваряне на такива в обитаеми места, където до момента не е имало.

Не бих споделил, че ателиетата за химическо почистване имат огромен огромно развиване. За последната година имат развиване, в случай че съпоставим по отношение на интервала на огромния спад при пандемията, когато ателиетата за химическо почистване безусловно бяха в доста тежко положение, защото хората не си носеха облеклата за разчистване. С други думи, има развиване, само че още не можем да стигнем равнищата от преди Ковид пандемията.

А на какво се дължи развиването - на това, че хората започнаха още веднъж да си носят новите и по-скъпи облекла. Обаче бизнесът с химическо разчистване е съсредоточен в огромните градове, където популацията е над 200 000 души. В дребните градове има дребни ателиета, които не мисля, че работят добре - безусловно оцеляват и по принцип са нещо като съпътстващ бизнес.

Така че развиването на услугите за химическо разчистване е съсредоточено в огромните градове, защото хората още веднъж пътуват, още веднъж вървят на почивки и надлежно още веднъж си носят новите облекла.

Ще прибавя, че развиване има и в това, че ателиетата започнаха да оферират и други услуги с изключение на общоприетоо химическо почистване - като разчистване на обувки - което относително неотдавна се прави в България, от към 3-4 години. Други относително нови услуги са разчистване с озон т.е. унищожаване на миризми, както и по този начин нареченото ръчно разчистване на продуктите.
 Снимка 655418
Източник:

Имате ли наблюдения кои типове услуги са най-търсени и това зависи ли от съответните обитаеми места?

Обикновено в едно ателие за химическо почистване най-търсената услуга е химическото почистване на облекла, защото човек отива на " химическо ", с цел да почисти несъмнено леке или с цел да резервира и запази продължително качествена хубава дреха.

В момента обаче наклонността е да се търси и по този начин наречения ует клининг (Wet Cleaning), защото огромна част от облеклата са към този момент олекотени с повече изкуствени материи, не са по този начин вълнени, не са тежки и множеството от тях търпят водна обработка, като концепцията е да не утежняваме организма с спомагателна химия по облеклата. Затова за услугата ует клининг може да се каже, че към този момент е съвсем на равно търсена с тази за общоприетото разчистване в машината за химическо почистване.

Друга услуга, която се търси от клиентите относително постоянно, е прането на протектори, на юргани, на олекотени завивки, т.е. това, което самия ти не можеш да изпереш у дома и искаш да го съхраниш за по-дълго време. Към тази " категория " са и пухените якета, защото материята не би трябвало да поема вода и пуха не би трябвало да се намокри, а и прането не би трябвало да става с елементарен прахуляк за пране.

По време на интервала от към две години при пандемията, а ненапълно и в този момент - предвид на опцията за работа от къщи - понижа ли броят на поръчките за химическо разчистване на облекла?

Естествено, че се понижи броят на поръчките за химическо почистване, защото, както си спомняме, хората малко излизаха от къщи. И в огромната си част тези хора избраха да си изперат облеклата у дома, нямаха потребност от профилирани услуги.

Друга част от хората пък избраха да си дадат облеклата за разчистване посредством онлайн поръчки, т.е. да бъдат вземани от къщи и доставени назад.

Но сега тази услуга не е доста застъпена, защото в приемането и издаването на една дреха има доста огромна специфичност - отбелязване на петната, оглед на материята, метода на обработка, запознаване на клиента със спецификата на услугата и по този начин нататък. Това не постоянно е допустимо, когато поръчката е онлайн, защото водачът приема една торба с облекла и издава една торба.

Така че, имаше голям отлив на поръчки и по тази причина, в случай че приказваме все още за някакво развиване, би трябвало да съпоставим с интервала преди пандемията.

Г-н Янев, а почти каква инвестиция е нужна, с цел да се открие едно ново ателие за химическо почистване?

Инвестицията в едно ателие за химическо почистване е освен в покупката на машини и съоръжение вътре в ателието. А преди да откриете едно ателие, би трябвало да прочетете и да сте наясно с всички условия, защото нашият бранш попада " под ударите " на контролните органи, заради по този начин наречените еко условия и по този начин нататък.

Така да вземем за пример, Районната ревизия за запазване на околната среда (РИОСВ) има едни специфични условия към нас във връзка с това в какво помещение, жилищно или със смесено предопределение, се намира ателието, какви вентилации да се изградят, по какъв начин да бъде оползотворяван отпадъка. Общо взето, в случай че възнамерявате да откриете ателие за химическо почистване, първо би трябвало да прочетете какви са рестрикциите във връзка с активността и по-късно да закупите машините.

А в случай че приказваме за съответни суми, би трябвало се има поради, че едно ателие за химическо почистване би трябвало да има: една огромна гладачна машина, гладачна техника, перална машина с цел да прави ует клининга, сушилна машина и по този начин нататък, даже преса за гладене, което като обща сума са не по-малко от 250 000 евро .

И това обаче няма нищо общо с спомагателните уреди, които би трябвало да се изградят, с цел да се обезопаси живота и здравето на клиентите и на служащите и чиновниците в ателието.

Другото, което в действителност е доста комплицирано при инвестицията, е образованието на личния състав. Така че едно ателие за химическо почистване може да се каже, че е работещо, след третата година от основаването си, тъй като личният състав през това време се образова. Обучението на един експерт включва знание по текстила, знание по повод материите и знание на препаратите. Също по този начин квалифицираният чиновник в ателие за химическо почистване би трябвало да познава и модата, тъй като огромна част от стилните аксесоари се повреждат при почистването.

Така че, бих споделил, след третата година, ателието към този момент е изцяло работещо. Преди приключването на тези три години, в случай че в ателието нямат умел, добър и благонадежден личен състав може се каже, че гафовете са повече от действителните резултати

Наблюденията на клиенти демонстрират, че цените на услугите по разчистване на облекла нарастват стабилно. Бихте ли споделили на какво се дължи това (консумативи, електрическа енергия и т.н.). А приблизително какъв брой коства в този момент почистването да вземем за пример на костюм, палто и риза?

Не бих споделил, че цените за химическо почистване нарастват стабилно, даже считам, че цените на услугите в България са доста по-ниски, в сравнение с в Западна Европа - в случай, че плащаме същите цени за машини, за консумативи, както и за електрическа енергия, вода и главните почистващи препарати.

Услугата химическо почистване се прави с машини, които в случай че съпоставяме с тези преди 20 години, цената на една машина е била четири пъти по-ниска в сравнение с сега може да се закупи. Същото мога да кажа и за главния разтворител, с който работим - перхлоретилен или съпътстващите нови артикули, като К4, HiGlo, хидрокарбон и други

Общо взето, цените са нарастнали близо четири пъти, сравнявайки преди към 20 години, да не приказваме за цената на електрическата енергия - тя е може би 10 пъти по-висока. На този декор, цената на услугата е може би приблизително два пъти по-висока в съпоставяне със същата преди 20 години. Тоест на база на това по какъв начин се подвигат цените на химическите артикули на международния пазар, повишаването у нас е безусловно оцеляване в бранша.

А цените на главните услуги във всички градове са разнообразни. Те се обуславят първо от потреблението. Има някои парадокси - да кажем цените за химическо почистване в един дребен град са по-високи от тези в София. Това се дължи на обстоятелството, че потребителите в София са доста повече и се разчита на оборота, до момента в който в дребния град не е по този начин. Така че цена, която е междинна за страната за разчистване на панталон, риза или палто не мога да кажа.

Цените варират, като за палто цената е сред 10 и 15 лева, зависи от обитаемото място. За сако цената за химическо почистване е сред 6 лева и 8 лева, като отново зависи от обитаемото място. За разчистване на риза се заплаща сред 5 и 8 лева, а за панталон е сред 5 и 10 лева

Също по този начин ще уточня, че при ценообразуването има огромна роля и опаковката. Цената на " опаковката " - окачалка и найлон - е скочила в последните 5 години близо 10 пъти. Тоест калкулирайки цена за разчистване на риза да вземем за пример, се включва и цената на една окачалка и една хартиена обложка на закачалката. Иначе казано, единствено опаковката коства близо левче в цената на услугата за този продукт, както и при почистването да други сходни облекла.

Г-н Янев, в бранша за химическото разчистване има ли (голяма) конкуренция? В тази връзка, вкарват ли се нови и по-качествени способи за разчистване на облекла?

В огромните градове у нас при ателиетата за химическо разчистване по предписание има огромна конкуренция, да вземем за пример ателиетата в София са над 50 - тъй че има конкуренция, не може да се отхвърли. В другите огромни градове ателиета също не са едно или две, основават се нови ателиета и има конкуренция. Затова и цените в България за химическо почистване са относително налични и общо взето по-ниски по отношение на тези в Европа.

Но в дребните градове няма конкуренция, основаните там ателиета просто оцеляват, защото там потреблението на услугите по разчистване е малко, и по принцип те не са главен бизнес за притежателите си. Така че, в случай че в един град като Айтос да вземем за пример има да кажем две ателиета, те няма по какъв начин сами по себе си да оцелеят сега. Те оцеляват с помощта на други спомагателните услуги.

А във връзка с други способи за разчистване - както загатнах, ует клинингът е нов способ. Сектори като прането, също започнаха да оферират тази услуга, рекламирайки се за химическо почистване.

По този мотив желая да кажа, че прането, ует клининга и химическото почистване са доста разнообразни сами по себе си, което значи, че има облекла които стават за пране, стават и за химическо почистване. По-скъпите материи, по-хубавите облекла са конструирани и са тествани съответно за всяка една от услугите по разчистване и когато видите знака за обработка на дрехата, би трябвало доста да внимавате на какво ателие ще си дадете дрехата за разчистване.

Има и други относително нови способи - по този начин нареченото ръчно разчистване, разчистване с пара. При тях за дрехата е неразрешено по етикет безусловно всичко да се почиства, т.е. по този начин наречения " богат " способ - " носиш и хвърляш ". Такива продукти се почистват единствено със единодушието на клиента.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР